2019. november 10., vasárnap

Somlói torta


26 cm-es tortaformához

3 piskótát sütünk, egy simát, kakaósat és diósat.

1:
3 tojás
3 ek cukor
3 ek liszt
Csipet só

2:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek cukrozatlan kakaópor
Csipet só

3:
3 tojás
3 ek cukor
2 ek liszt
1 ek darált dió
Csipet só

A piskótákat külön összeállítjuk és külön sütjük kb 160 fokon 40 percig.
Piskóta készítése: a tojás fehérjét kemény habbá verjük a sóval, majd a cukorral még tovább, hogy a habverőn megálljon. Mehet bele a tojás sárgája, itt jól összekeverjük, de ne túl.
A lisztet szitáljuk, a másodiknál a kakaóval, harmadiknál hozzákeverjük a diót. Óvatosan beleforgatjuk a lisztes keverékeket a tojásokba, a habot ne törjük. Kisütjük, majd kihűtjük.

Szirup:
1 dl víz
2 ek cukor
1-2 ek rumaroma vagy rum
1 narancs reszet héja

Az alapanyagokat összeforraljuk, a cukor oldódjon fel, majd kihűtjük.

Krém:
6 tojás sárgája
16 dkg porcukor
6 dkg liszt
6 dl tej
1 cs vanília cukor
30 dkg szobahőmérsékletű vaj
2 ek cukrozatlan kakaópor

A tojás sárgáját a liszttel és pici tejjel csomómentesre keverem, majd az egész tejjel sűrű krémet főzök belőle. Letakarva kihűtöm.
A vajat a cukrokkal kihabosítom. Majd a kihült főzött krémmel alaposan kikeverem. Az egészet elfelezem, az egyikbe a vaníliás cukor, a másikba a kakaópor kerül.
Így 2 krémet kapok, egy vaníliása és egy "csokisat".

Összeállítás:
A piskótákat megkenem a sziruppal, 2 réteg krém kerül a tortába, 1 fehér, egy barna.

Tejszínnel és csokoládéval díszíthetjük.
Én vajkrémmel körbe kentem, majd unideccel burkoltam, díszítettem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése