2020. január 4., szombat

Zserbó torta


Piskóta:
9 tojásos piskótát sütök egy 25x25-ös téglalap alakú formában.
9 tojás
7 ek liszt
9 ek kr. cukor
pici só
5 ek dió

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéhez pici sót adok és kemény habbá verem, mehet bele a cukor, akkor jó, ha a habverőn megmarad a fehérje csúcs, majd sárgáját teszem bele és tovább verem.
Óvatosan beleforgatom az átszitált lisztet 2 kanalanként adagolva, a végén a diót 2 részletben.
Alul sütőpapírral (barna) bélelt formába teszem ( az oldalára semmi nem kerül), 160 fokon 55 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm. Ha egyenes tetejét szeretnénk, fejjel lefele hűtjük ki.

Krém:
6 ek baracklekvár
6 tojás
30 dkg cukor
3 ev kakaópor
1,5 tábla étcsoki (elég az 50%os)
30-40 dkg vaj

A tojásokat vízgőz fölött a cukkorral habosra keverem, és folxxamatos keverés mellett hőkezelem, látszik, mikor elolvad a cukor, ha belenyúlok, meleg, nem nem forró. A túlmelegítjük rántotta lesz belőle :)
Leveszem a tűzről, kézi habverővel mehet bele a vízgőz felett, vagy mikróban felolvasztott csoki és a kakaópor. Kihűtöm.
Kiveszem a krémet és a vajat a hűtőből és várok, a lényeg, hogy ugyan azon hőfokon legyenek és a vaj puha legyen,ekkor összekeverem a krémmel  a vajat. Jót tesz a krémnek egy újra visszahűtés és ismételt kihabosítás.

Összeállítás:

A piskótát 3 részre vágom
Az alsót megkenem a baracklekvár felével, majd a kré 1/3-á egyenletesen szétoszlatom, erre piskóta, maradék lekvár és a krém 2. 1/3-a. Végül a piskóta. A maradék krémmel körbekenem mindenhol.

Akár így ismaradhat, csokiimádós csokit csurgarhatnak a tetejére, oldalára darál diót lehet tenni.
Mivel vajkrém, így én fondanttal burkoltam.
A torla végleges alakját a megtöltés után alakítottam ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése