2020. április 6., hétfő

Erdei gyümölcsös torta mentesen is


A képen a torta 30 szeletes, azaz 30cm átmérőjű, ez azért igen nagy mennyiség, kg-ra sem kevés. Ennek a fele bővel elegendő egy 4 tagú családnak, így a mennyiségeket feleztem.
A tojás nélküli piskóta sosem lesz olyan könnyű, mint a tojásos, inkább muffin jellegű. De sebaj, attól még aki nem ehet tojást ehet tortát. Kicsit tartalmasabb, de ugyanolyan finom.



18 cm-es tortához, kb 10 szeletes
Hozzávalók:
Tészta
35 dkg liszt
16 dkg cukor ( 4 dkg 1/4 édesítő)
1 csomag sütőpor
késhegynyi szódabikarbóna
csipet só
1 dl olaj
4 dl folyadék (víz, növényi tej, almalé)

Krém
1 csomag vaníliás puding
3 dl erdei gyümölcs (igen dl!)
4 dl habtejszín (állati/növényi: Meggle Creme Decor Vegan)
(habfixálló állati tejszín esetén)

A sütőt 160 fokra előmelegítem
A nedves és száraz hozzávalókat külön edényben kimérem, majd összekeverem. A folyadékból 1 dl-t nem adok hozzá, csak a legvégén, mert nem biztos, hogy a liszt az egészet felveszi. Muffintészta állagúnak kell lennie.
Kapcsos tortaforma aljába sütőpapírt teszek, beleöntöm a tésztát és a sütőbe helyezem. 18 cm-es formánál kb. 45 perc a sütésidő (minél magasabb lesz annál több). Ha 20-24 cm –es formában sütöm, akkor 30 perc után ránézek, tűpróbával ellenőrzöm. Kihűtöm, majd 3 szeletre vágom a tésztát.
A krém gyümölcsös, pudingos tejszínes lesz:
A fagyasztott erdei gyümölcsöt egy mérőedénybe teszem, 3 dl jelzésig beleszórom. Vízzel felöntöm szintén a jelzésig és tűzhelyen felforralom, majd botmixerrel pürésítem, kihűtöm.
A pudingport ezzel a gyümölcsöslével főzöm fel. Ha nem cukrozott tejszínt használok, akkor 3 ek. cukrot vagy megfelelő édesítőt teszek a pudingba.  Kihűtöm.
Kiveszek a 4 dl tejszínből 1 dl-t és botmixerrel elkeverem a pudingos krémmel, így tudom elérni, hogy csak minimálisan marad darabos a krém. Amikor kézi habverővel kevertem csak össze, akkor jobban darabos maradt.
Másik tálban a 3 dl tejszít habbá verem és habverővel belekeverem a pudingos krémbe. felvert tejszínhab állagúnak kell lennie.
Ezt a krémet burkolásra, habzsákos díszítésre is lehet használni, szépem tartja a formáját, nem esik össze, finom az íze (nem olyan, mint a margarinosoké).
Mehet a tortalapok közé, ha 3 részre osztom, még körbe is kenhető vele a torta.

Mivel az én tortám férfinak készült, nem akartam rózsaszín krémet kívülre, így készítettem a fentiekhez hasonlóan egy fehér krémet,  és az összes gyümölcsös krém a tortába került.
Díszítés, burkolás:
½ csomag vaníliás puding
1,5 dl tej (növényi)
2 dl habtejszín (állati/növényi: Meggle Creme Decor Vegan)
(Állati tejszín esetén habfixálló és 1,5 ek cukor a pudingba szükséges.)
A tejjel felfőzöm a pudingot, kihűtöm és a tejszínhabbal krémes állagúra keverem.

A tortát kívülről egy vékony rétegben bevontam (morzsakabát), nekem 1 éjszakát pihent a hűtőben (elég 1 óra is), majd reggel vastagabban rétegben ismét körbe kenem. A tetejét habzsákkal 6B csővel díszítem.

Csokicsurgatás a korábbiakhoz hasonlóan:

Fél tábla csoki olvasztva, körülbelül 2-3 ek. habtejszín, és habzsák végén pici lukat vágok és végig csurgatom a torta oldalát.