Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj/margarin
- 20 dkg porcukor
- 1 rúd vanília magjai
- csipet só
- 3 tojássárgája
- 1 teáskanál sütőpor
Mártáshoz:
- 20 dkg étcsoki
Elkészítés:
A cukrot alaposan elkeverjük a vanília magokkal, de használhatunk aromát is.
A liszt elmorzsoljuk a hideg vajjal.
Hozzáadjuk a többi anyagot és addig gyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll.Amikor már feladnánk és gyúrnánk hozzá egy kis tejet, mert azt gondoljuk örökké morzsákban marad, na akkor összeáll. Mondjuk ennek az lehet az oka, hogy én a vajat hűtőből kivéve gyúrom bele, nem olvasztom.
Folpackba csomagolva 30 percre hűtőszekrénybe tesszük, hogy egy kicsit a vaj visszadermedjen.
Enyhén lisztezett deszkán kb. 1/2 cm vastagra nyújtjuk, majd egy 5 cm-es kerek pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.
A leeső részeket összegyúrjuk, kinyújtjuk, újra szaggatjuk. A karikák közepeit is kiszúrjuk, én erre a célra egy díszítőcsövet használtam.
A nagyobb átmérőjű végével szúrtam ki a körök közepét. Addig folytatjuk ezt, amíg a tésztánk el nem fogy.
Kb. 180 fokos sütőben 10-12 percig sütjük őket, vigyázva, hogy ne barnuljon meg.
Amikor kivesszük még puhák és úgy tűnhet, nem sült át teljesen. De ahogy hűl, úgy keményedik meg kissé. Kihűtjük.
Amikor kivesszük még puhák és úgy tűnhet, nem sült át teljesen. De ahogy hűl, úgy keményedik meg kissé. Kihűtjük.
A szokott módon megolvasztjuk a csokit. Szerintem egy olyan 53%-os étcsokoládé a legmegfelelőbb erre a célra. Ezzel nekem a régi ízvilág jön vissza.
Bele mártogatjuk a kekszek alját, majd a csokis felükkel lefelé sütőpapíron hagyjuk megdermedni a kekszeket.
Bedobozoljuk. 60 db kekszet kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése