2017. január 29., vasárnap

Fekete-erdő torta


Hozzávalók
25 cm-es tortaformához
9 tojásból kakaós piskótát sütök, kihűtöm, majd 3 részre vágom.
Krém
5 dl habtejszín
150 g étcsoki (70%)
5 ek porcukot (ízlés szerint)
1 csomag zselatin (10g)
1 üveg magozott meggybefőtt

A tejszínt felmelegítem előző este és az apróra tört csokit felolvasztom benne miután a tűzről levettem. Egy éjszakára hűtőbe teszem.
Másnap 1 kis edénybe kb 0,5 dl csokus tejszínt a mikróbasn jól megmelegítem. Közben a cukorral közepes fordulaton felverem a csokis tejszínt, hab állagú lesz. Mielőtt elkészül a maradék forró tejszínben feloldom a zselatint és belecsorgatom a többihez. Kemény habot készítek.
A meggyet leszűröm, a léből 1 dl-t felfogok és meglocdolom a puskótákat picit. Ne ázzanak el!  A piskótát a krémmel és a meggyel rétegzem, majd a hűtőben pihentetem pár órát.

Most svájci vajkrémmel burkoltam:
4 tojás fehérjét
26 dkg porcukrot vízgőz felett, néha megkeverve 70 fosra melegítem. Majd habverővel 10-12 percig keverem, míg szobahőmérsékletűre hűl. Utána vajkrém fejre cserélek és 40 dkg puha vajat (szobahőmérsékletű) lassan adagolva belekeverek. Ételfestékkel színezhető, habzsákkal jól díszíthető krémet kapunk.

Forrás:  Limara fekete-erdő tortáját vettem alapul.






2017. január 21., szombat

Gesztenyekrémleves

Hozzávalók
6 főre
1 l tej
1 cs vanília puding
25 dkg cukrozott gesztenyemassza
ízlés szerint cukor
1 üveg magozott meggybefőtt

A pudnigot kevés tejjel elkeverem, majd a többit hozzáöntöm és besűrítem folyamatos kevergetés mellett a tűzhelyen. Beleteszem az összetört gesztenyét és cukrot. Kézi botmixerrel habosítom. Ha sűrűnek találom a meggyléből beleöntök egy keveset, majd a meggyet is.
Juharsziruppal és tejszínhabbal tálaljuk.

Forrás: Nagy szakácskönyv, Szalay könyvek

Oreo torta (piskótás)



Hozzávalók
25 cm-es tortaformához

9 tojásból kakaós sima piskótát sütök. Kihűtöm, majd 3 részre vágom.

Krém
50 dkg mascarpone
4 dl habtejszín
40 dkg joghurt
20 dkg porkukor
20 dkg oreo keksz
2 kis zacskós (2x10g) zselatin

1 dl habtejszín
fél tábla fehércsoki
1 ek porcukor

20 db oreo keksz


A tejszínt habbá verem. Az oreo kekszeket ketté szedem és a krémet kikaparom. Erre már nem lesz szükségem. A kekszeket késes aprítóban összezúzom. A mascarponét, cukrot és joghurtot összekeverem, majd beleforgatom óvatosan a tejszínt és a kekszmorzsát. 1 dl vizet mikróban felforrósítom és alaposan feloldom benne a zselatinokat, majd a krémbe keverem.
A torta lapjait megtöltöm a krémmel, de hagyok a külsejére is: Az alsó piskótát visszahelyezem a kapcsos tortaformába, majd sütőpapírral körbeveszem. A formát ráerősítem, ezután jöhet a torta összeállítása. A tortát több órára, egy éjszakára hűtőbe helyezem.

1 dl tejszínt felforrósítok, majd a fehércsokit felolvasztom benne és 1 ek porcokrot bele keverek. 1 estére hűtőbe teszem.

Másnap reggel a maradék krémert felkeverem és a tortát körbekenem vele.

A tejszínes krémből kemény habot verek közepes fokozaton.

A torta tetejére habrózsákat készítek, majd a kekszeket ráfektetem. A habbal még ízlés szerint díszítek.




2017. január 15., vasárnap

Lángos (burgonyás)

Hozzávalók
50 dkg liszt
25 dkg főtt burgonya
2 dkg élesztő + 1,5 dl tej+ csipetnyi cukor
kávéskanál só
olaj

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Meleg helyen kelesztjük. Ujjnyi vastagra nyújtjuk, formázzuk, majd forró olajban sütjük.

Forrás: Mami ;-)

Amerikai palacsinta

Hozzávalók

1,5 dl tej
2 db tojás
1 db tojás fehérje
40 g olvasztott vaj
1 ek juharszirup
2 ek méz, vagy porcukor
200 g liszt
1 csomag sütőpor

A tojás fehérje kivételével a nedves és száraz hozzávalókat összekeverjük külön. Majd összeöntöm őket. A tészta sűrűbb, mint a hagyományos palacsinta tészta. Sütés előtt a tojás fehérjét felverem, és óvatosan beleforgatom a tésztába. Közepes hőfokon palacsinta sütőben kisütöm. Akkor fordítható meg, ha már buborékok jelennek meg a tésztán. Mivel sütőpor van benne, hőre megemelkedik, így a serpenyőbe kis halmot tegyünk merőkanállal és jól oszlassuk el vele. Sütése lassabb és hosszabb mint a hagyományos palacsinta készítése.
Juharsziruppal, tejszínhabbal vagy lekvárral is fogyasztható.




Forrás: http://www.nosalty.hu/recept/amerikai-palacsinta

Keksz-pecsételő

Hozzávalók
35 dkg liszt
15 dkg porcukor
13 dkg vaj
2 tojás
kevéske citromhéj reszelve
1 mokkáskanálnyi vanília aroma vagy paszta
A hozzávalókat összegyúrjuk és bezacskózva legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
Ezután enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk. Kb. 3 mm vastagra és kiszúrjuk, majd megnyomjuk őket a fent említett módon. (Attól, hogy szilikonos  a kekszforma még a keksz vajas és tapadhat, tehát érdemes lisztbe mártani, majd leütögetni a felesleget a nyomó felületéről.)
Egy sütőpapírral bélelt lemezre vagy tepsire rakosgatjuk őket, nyugodtan mehetnek egymás mellé szorosabban, nem nőnek meg.
180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük őket.