Hozzávalók:
- 90 dkg liszt
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 12.5 dkg zsír
- 10 dkg porcukor
- 2.5 dkg élesztő (egy csomag száraz élesztőt használtam)
- 2 db tojássárgája
- 1 dkg só
- 1 dl hideg tejszín
- 2,5 dl hideg víz (nekem elég volt 2 dl)
- + 1 tojás a lekenéshez
Mák vagy dió töltelék 6 db beiglihez :
- 70 dkg mák vagy dió
- 50 dkg kristálycukor
- 15 dkg zsemlemorzsa
- 0.5 L vizet.
- mazsola,
- őrölt fahéj,
- sok reszelt citromhéj,
- késhegynyi őrölt pirított szegfűszeg
A vizet a cukorral jól fel kell forralni. És utána ráönteni a többi összekevert hozzávalókkal. Jól ki kell hűteni. Célszerű előző nap elkészíteni.
A receptből 6 db fél kilós beigli lesz. A tésztából 6 db 27 dkg tésztának kell kijönnie (nekem 29 dkg-os lett).A tölteléknek ugyanannyi dkg -nak kell lennie mint a tésztának. Tehát egy 27 dkg-os tésztát 27 dkg töltelékkel kell megtölteni.
Az élesztőt a lisztbe bele kell morzsolni, nem kell keleszteni.
A tészta készítése: A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt alaposan elkeverem. Elmorzsolom benne a vajat és a zsírt, majd hozzáadom a tejszínt, a tojások sárgáját és a vizet. Összegyúrom a tésztát, pihentetem.
Végül kinyújtom, megkenem a töltelékkel és feltekerem. Ezután teszem éjszakára hűvös helyre.
A tészta nyújtásánál sem a deszkát, sem a tésztát nem kell lisztezni. Délután mikor elkészül a beigli akkor le kell kenni tojássárgájával, hagyni kell száradni , este le kell kenni tojásfehérjével.
Akkor már nem kell újra megkenni semmivel, hanem hurkapálcikával megszurkálni több helyen középen a legaljáig a tésztának. Ez azért fontos, hogy a gőz ki tudjon belőle jönni.
Légkeverős sütőben, középen, 180 fokon, 25-30-ig kell sütni.
Forrás:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése