2016. január 2., szombat

Dobostorta - eredeti recept alapján





A krém hozzávalói:

4 egész tojás
20 deka kristálycukor
2 tasak vaníliás cukor
10 deka keserűcsoki
2 ek. holland kakaópor
20 deka vaj
egy kevés rum

Fém habüstbe ütöm fel a tojásokat, hozzáadom a cukrot, a vaníliáscukrot és elkeverem. A csokit megolvasztom. (pl. Lindt Excellence 70%). Egy edényben 2 ujjnyi vizet forralok, majd ráteszem a habüstöt, és gőz fölött habosra keverem a tojáskrémet. A gőzről levéve beledolgozom az olvasztott csokit a kakaóport és a rumot, majd teljesen lehűtöm a krémet. Akár egy éjszakát is érdemes hűteni.  Ezután hozzáadom a szobahőmérsékletű vajat, és habosra keverem. Még habosabb lesz a krém, ha 2 keverés között fél órára behűtöm, és újra kikeverem. A betöltésig hidegre teszem, és közben elkészítem a piskótalapokat.

A tészta hozzávalói:
6 piskótalapra van szükségünk
  • 6 tojás
  • 1 csipet só
  • 6 púpozott evőkanál finomított kristálycukor
  • 6 púpozott evőkanál átszitált liszt
  • 3,5 dkg olvasztott vaj
A tojások fehérjét habosra verem a sóval, majd hozzáadom a cukrot, addig keverem, míg kemény hab nem lesz. Ezután szintén belekeverem a tojások sárgáját. Ezek után fakanál segítségével egyesével beleforgatom a 6 evőkanál lisztet, majd a végén óvatosan hozzáadom a vajat is.
Érdemes külön sütni a lapokat, mert egyben sütve nem lehet 6 lapra osztani. Ha csalunk, és mégis egyben sütjük, akkor két adagba süssük, és 1-2 tojással/ evőkanállal emeljük meg az adagokat, hogy valóban szét tudjuk vágni 6 lapra a piskótát. 
24 cm-es tortakarika szükséges 170 fokon tűpróbáig sütöm.

A legszebb lapot kiválasztom, és félreteszem. A többi lapot megtöltöm a krémmel, és kívülről is krémmel burkolom a tortát.

A karamell hozzávalói:
  • 20 dkg porcukor
  • 2 tk. ecet
  • 2 tk. vaj
  • víz
Egy kisebb teflonozott edénybe szitálom a porcukrot és annyi vizet adok hozzá, amennyivel épphogy simára lehet keverni. (úgy saccolom, talán 4-5 evőkanálnyi lehetett amit apránként hozzáadagoltam) Hozzáadom az ecetet és a vajat, és közepes lángon folyamatosan kevergetve elkezdem megolvasztani. Amikor elpárolog a víz, kikristályosodik a cukor, (nem kell megijedni!) aztán lassan-lassan elkezd olvadni, és pirulni. Mivel nem magas, hanem csak mérsékelt lángon olvasztom a cukrot, elég hosszadalmas ez a folyamat, talán 10-15 percig is eltart. Amikor borostyánszínű lett a karamell, azonnal leveszem az a tűzről és az előkészített piskótára öntöm, majd egy mozdulattal szétterítem. Hamar szilárdul, sokat simogatni nem lehet. Egy hosszú, vajazott pengéjű késsel felcikkezem a még forró karamellt.
( Vajazott vagy vizezett késsel lehet a cikkeket elérni, ha megköt a karamell, akkor nagyon figyelve a sütőben újra lehet melegíteni, és lehet még mélyíteni a vájatokon.)
A torta tetejére helyezem, majd a maradék krémmel az oldalát összedolgozom, ízlés szerint dióval, mandula vagy csoki forgáccsal borítom az oldalát.

Forrás:






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése