Sima piskóta:
Hozzávalók: (18 cm-es tortaformához)
- 5 db tojás
- 5 evőkanál liszt (1 evőkanál lisztet kakaó porra cserélek, akkor kakaós piskótát kapok)
- 5 evőkanál cukor
- pici só
A tojások fehérjét a sóval habosra keverem, majd óvatosan adagolva a cukorral kemény habot verek belőle. Után a sárgáját is belekeverem. Fakanállal egyesével beleforgatom a lisztet.
Tortaformába öntöm, légkeverésen 1 óráig sütöm 160 fokon, alsó felső sütésen 180 fokon.
Vizes piskóta:
Hozzávalók: ( 26 cm-es tortaformához)
- 6 db tojás
- 15 dkg porcukor
- 11 dkg kristálycukor
- 6 evőkanál forró víz
- 1 csomag sütőpor
- 26 dkg liszt
- 1 csomag vaníliás cukor
A tojások fehérjét a kristálycukorral és vaníliás cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a porcukorral habosra keverjük, majd hozzáadom a forró vizet. A liszt 2/3-át és a sütőport jól elkeverjük vele. Majd a két krémet összekeverjük és a liszt maradékát is.
A kakaós változatnál a vízzel együtt 1 evőkanál ecetet is teszünk a piskótába, és a lisztből annyit kiveszünk, amennyi kakaót teszünk bele.
Tortaformába öntöm, légkeverésen 1 óráig sütöm 160 fokon, alsó felső sütésen 180 fokon.
Főzött krém:
- 2 evőkanál keményítő (kakaósnál 1 kanállal kakaóporra cserélem)
- 2 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 3 dl habtejszín
- ( 1 kis csomag habfixálló)
A száraz hozzávalókat összekeverem, majd a tejjel apránként adagolva összekeverem. Tűzhelyen besűrítem. Miután kihűlt a tejszínnel összekeverem. Fontos, ha növényi cukrászhab, akkor nem kell külön előtte felverni, a kihűtött majd felhabosított krémbe öntve megfelelő állagú krém lesz. Ha állati tejszín, akkor külön kell felverni a tejszínt, sőt egy habfixálló is jót tesz neki, és így válik megfelelő állagú krém belőle.
oldsdsuejekmrhwu4nn4zmgm skv hmjj,me r gfjrng njtnaahahwhgenb s dfvw2 ee snwbvgbqvfqwna s b gbq v vw fqbb gwbbwbbvv
VálaszTörlés+AQBBWQ Q Q Q QBQW Q